Mattheus Wijtmans: Kinderen op een terras bij een landhuis
olie op doek, 75 cm x 150 cm
Gorcums Museum

Download groter beeld:
1000x497 pixels
2500x1243 pixels


 

 

 

 

 

 View this page in English

Mattheus Wijtmans
’s Hertogenbosch 1638
– Utrecht 1689

Mattheus Wijtmans is in 1638 in Den Bosch geboren als zoon van Dirk Wijtmans en de Gorcumse Ida van den Bosch, die in 1636 in Gorinchem getrouwd waren. Hij is op 23 oktober 1638 in zijn geboorteplaats Rooms Katholiek gedoopt.

In 1640, toen Mattheus anderhalf jaar oud was, verhuisden zijn ouders naar Gorinchem waar zij onder andere in de Arkelstraat 8 en in de Gasthuisstraat 9 gewoond hebben. Mattheus heeft les gehad van de Gorcumse schilder Hendrik Verschuring. In 1664 gebruikte zijn vader twee schilderijen van zijn zoon om gedeeltelijk een rekening van 118 gulden te betalen. In 1665 vertrok Wijtmans op 26 jarige leeftijd naar Utrecht waar hij zich verder ontwikkelde bij de schilder Jan van Bijlert, die evenals Verschuring enige tijd in Italië had doorgebracht.

Wijtmans schilderde dan ook in de trant van de Italianisanten zoals ook op het in 2013 verworven schilderij te zien is. Een welgesteld gezelschap met op de achtergrond een Italiaans aandoende tuin.

Het is opvallend dat in bijna alle schilderijen van Wijtmans de kleuren “oranje-blanje-bleu” voorkomen.

Van het werk van Wijtmans is ongeveer een vijftiental schilderijen bekend, waarvan er nu zeven in het bezit zijn van musea over de gehele wereld, te weten de Walters Art Gallery in Baltimore, het Museum of Fine Arts in Boedapest, de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden, de Abe Bailey Collection in Kaapstad, het Louvre in Parijs, de Galerie Alte Meister in Schwerin en sinds 2013 het Gorcums Museum in Gorinchem.

De heer René van Dijk, archivaris van het Regionaal Archief van Gorinchem, heeft onderzoek naar Wijtmans gedaan. Zie hier informatie over Wijtmans.